Privéles van een handelaar en een Black Swan


Ik ben keihard uit mijn comfortzone gegooid en wel door mijn eigen ziel.

Het begon zo: ik was naar een video aan het kijken van Madelon Vos, waarin ze een aantal economische zaken besprak, waaronder een eventuele nieuwe Black Swan en over dat laatste wilde ik vooral meer weten.


Wat is een Black Swan? Het is een term die in de economie wordt gebruikt en een metafoor is voor een ongelooflijke gebeurtenis die niemand voor mogelijk hield en die een effect heeft gedurende een langere periode. De oorsprong van deze term ligt in de 16e eeuw in Londen. Men gebruikte het toen als metafoor om dingen aan te duiden die niet bestonden. In die tijd dacht men namelijk dat zwarte zwanen niet bestonden.


Als je het economische nieuws volgt, dan word je nu om je oren geslagen met de term Black Swan en daaraan gekoppeld het gebeuren met de Lehman Brothers in 2008, een grote investeringsbank in New York die failliet ging en daarmee de ineenstorting van de huizenmarkt, eerst in de VS, maar al snel ook in Europa, in gang zette. Het Lehman Brothers schandaal liet zien dat een overheid niet altijd in staat is, of het wijs vindt, een bedrijf te redden, met alle gevolgen van dien. Het laat volgens mij ook zien hoe op collectief niveau mensen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun keuzes, en zaken in gang zetten die grote consequenties kunnen hebben alsof het spelletje betreft. En mocht je het nog niet hebben gedaan, kijk vooral naar de film ‘The Big Reset’.


Terug naar de video van Madelon Vos. Halverwege werd deze video onderbroken door reclame. Normaal gesproken zou ik zuchtend en mopperend de reclame uitzitten of zo snel mogelijk wegklikken. Niets daarvan, ik bleef er naar kijken en vooral luisteren. De reclame was van Coiniswap* en betrof een investerings- en handelsplatform dat werkt met robots. Voordat ik het goed en wel besefte had ik een account en een half uurtje later een financieel adviseur. In plaats van de robot in te schakelen probeerde de adviseur mij zelf aan het handelen te krijgen. ‘Het is zo simpel’, bleef Anna mij vertellen, ‘je kunt het, geen twijfel mogelijk. Ik ga je helpen veel geld te verdienen. Wat zou je willen kopen en op welke termijn?’ ‘Een huis in de stilte van de natuur’, was mijn antwoord, ‘en zo snel mogelijk.’

Ik heb het een dag gedaan en appte Anna toen dat ik toch de voorkeur gaf aan de robot, want ik ben niet iemand die uren naar een scherm met constant rondspringende rode en groene kaarsjes en cijfers kan kijken. Een beetje tegenstribbelend regelde Anna de robot.


De dag erna bleven berichten over de op handen zijnde nieuwe Black Swan komen. Deze Black Swan betrof de Chinese mega projectontwikkelaar, Evergrande, die niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.

Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig? vroeg ik mij af. Ik stort mij in beleggingsavonturen terwijl er een kans bestaat dat de markt instort. En wat heeft al dit beleggen met de nieuwe economie te maken? Het is belangrijk om ons, Shaumbra, bewustzijn er in te laten schijnen, reageerde een ander deel van mij,het maakt deel uit van de weg naar een nieuwe economie.


Ik stond op- het punt om naar bed te gaan, toen ik plotseling een helder en duidelijk advies kreeg van mijn innerlijke stem: verkoop 80% van al je investeringen behalve het goud. Even vroeg ik mij af of mijn brein soms een wijs stemmetje opzette, maar nee, dit advies voelde kalm en krachtig, heel anders dan wanneer mijn brein haar zin probeert door te duwen. Ik volgde het advies direct op. Ik wilde ook mijn account sluiten op Coiniswap, maar vreemd genoeg lukte dat niet.

De volgende dag riep ik de hulp in van Anna, en in plaats van mijn account te helpen sluiten, koppelde ze mij aan Oliver, een andere adviseur die mij drieënhalf uur les gaf in keuzes maken door technische analyses te lezen, transfers te maken vanaf een Fins account (zo kom je nog eens ergens), wallet adressen te verzamelen en meer van dat alles.

Terwijl Oliver doorging met mij zoveel mogelijk te leren, wrikte en wroette er weer van alles in mijn binnenste. Iets wilde niets liever dan alles bij het oude laten en op de oude net-genoeg-voet verder gaan. Maar dit oude gedrag, dat mijn goed bedoelende ego mij op probeerde te dringen, bleek niet opgewassen tegen iets dat sterker was en dat door wilde zetten. Ik bleef op Coiniswap en de robot blijft vrolijk de ene euro na de andere binnen harken en zal zich binnenkort ook op Bitcoin storten.


Met een hoofd vol informatie, de rode en groene kaarsjes (zoals de grafieken van handelsplatforms eruit zien) nog dansend voor mijn ogen, ging ik na de les van Oliver met mijn hond in het bos lopen en probeerde te begrijpen wat mij deed besluiten om door te gaan. Een ding was mij duidelijk: er zat geen enkele logica achter; het was alsof iets koste wat koste geld bij mij naar binnen wilde schuiven en daarvoor het platform van Coiniswap had uitgekozen.