De economie van de heks


Economie betekent niet meer dan het besturen van het huis. De woorden niet meer zijn wel heel bedrieglijk, want je kunt het woord huis net zo breed maken als je wilt en zelfs zover dat het onze hele planeet betreft.


Jaren geleden kreeg ik twee kinderboeken te leen van mijn toenmalige buurvrouw: Heksenkind en Juniper. Twee boeken waar ik blij van werd en waardoor ook een gevoel van heimwee ontstond. Heimwee naar levens lang, lang geleden, waarin ik in nauw contact met de natuur leefde, waarin zuiverheid van groot belang was en communiceren met alles wat leefde. Een leven was als heks en een ander leven als Native American. In beide levens kon ik mij niet permitteren om niet in contact met de natuur te leven en de harmonie te verstoren; ik zou van de honger zijn omgekomen.

Er is veel veranderd sinds die levens. Ik leef op een plek op Aarde en in een cultuur waar zo ongeveer alles beschikbaar is, waar consumeren bijna belangrijker is dan wat dan ook, waar economische groei van levensbelang lijkt te zijn. Wat een leugen!


Gelukkig begint het idee dat economische groei noodzakelijk is te verkruimelen, wordt die leugen niet meer klakkeloos geslikt en beginnen mensen wakker te worden. En zijn de woorden duurzaam en klimaatbestendig zo langzamerhand in de top 10 van alle gebruikte woorden terechtgekomen. Overheden worden welhaast gedwongen om beloftes op het gebied van klimaat om te zetten in daden. Hoe kan het ook anders als er constant bosbranden en overstromingen plaatsvinden die steeds heftiger zijn, orkanen die meer verwoesten dan ooit, en de herinnering aan wat er ooit met Atlantis gebeurde parallellen begint te vertonen met de tijd waarin wij nu leven.


Terug naar het leven als heks. Een heks kende de kracht van water, vuur, aarde en lucht, wist wat een bepaalde draaiing van de wind betekende, zag aan het gedrag van water wat er gaande was, wist hoe gebruik te maken van geneeskrachtige planten, verstond de taal van de dieren die eerder dan mensen weten wat er komt en zich in veiligheid brengen, en een heks kon over vele kilometers communiceren met andere heksen en tovenaars.


Zijn de heksen echt verdwenen, nergens meer te bekennen? Of zijn ze getransformeerd en lopen ze nu onherkenbaar rond als mensen tussen de mensen? Zijn het de veranderaars? De klimaatgoeroes? Staan ze op de markt met hun biologische producten? Zijn het de schrijvers van boeken die inspireren tot verandering? Zijn het architecten met nieuwe ideeën over wonen. Filmmakers en acteurs die ontroeren en heimwee oproepen naar wat eens zo vanzelfsprekend was? Musici die de ziel raken? Dansers die het onmogelijke tonen? Zijn het jongeren met briljante ontwerpen? Techneuten die het onmogelijke mogelijk maken? Zijn dat onze heksen? Geef ze de ruimte alsjeblieft.

Wat is nieuwe economie anders dan onze ‘huizen’ renoveren of opnieuw bouwen maar nu met gedrag en materiaal dat geen kwaad aanricht op onze prachtige blauwe planeet. Dan kan Gaia met een gerust hart vertrekken en de zorg aan ons en de nieuwe heksen overlaten. Hoe ver is het nog?


Joy Ligteringen

8 september 2021

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven